ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

İYİDERE

İyidere, Rize ilinin bir ilçesidir.
İYİDERE İLÇE TANITIM



ILÇEMIZ
Ilçemiz de 8 Mahalle ve 7 Köy bulunmaktadir.


Il’e uzakligi 14 Km olup, yörenin özelligi nedeniyle daginik bir yerlesim mevcuttur.

Bütün kurumlar kurulusunu tamamlamistir. Il Özel Idaresi tarafindan yaptirilan ve Hükümet Konagi olarak kullanilan hizmet binasinda, Müftülük ve Kütüphane disinda tüm kuruluslar (Adliye, Emniyet dahil) hizmet vermektedir.

İYİDERE İLÇE TARİH
TARIHÇE
M.Ö.700 yillarinda Miyetoslularca kurulan önce Roma, sonra Bizans ve Pontus Rum egemenligi altinda kalan yerlesim yeri, 1461 yilinda Fatih Sultan Mehmet tarafindan Osmanli Devleti sinirlari içerisine katilmistir.

Eski adi ‘Aspet’ olan Ilçe merkezi Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasindan sonra Bucak olarak yapilandirilmistir.


Iyidere çayindan dolayi da iyidere ismini almistir. 21.05.1990 tarih ve 3644 sayili kanunla Ilçe olmustur.

İYİDERE İLÇE COĞRAFYA
Ilçemizin yüzölçümü yaklasik 25 km² dir.

Dogusunda Derepazari, batisinda Of, Güneyinde Kalkandere ve Kuzeyinde Karadeniz ile çevrilidir.


Ilçe merkezi denizin kiyisinda kurulmus olmasina ragmen daglik alanda yer alan Ilçenin güneyini boydan boya bir duvar gibi kaplayan Dogu Karadeniz daglari ile dogu ve güneye gidildikçe rakim yükselir.


Ilçemiz yerüstü kaynaklari bakimindan oldukça zengindir.

En önemli akarsuyu Iyidere deresidir.


Kiyi kesiminde ilik ve bol yagisli bir iklim olmasina ragmen, içerilere dogru gidildikçe rakimin artmasiyla birlikte iklim sertligi görülür.


Ortalama sicaklik 14 derecedir.

Yillik yagis ortalamasi metrekareye 230 kg’dir.
İYİDERE İLÇE SOSYAL YAPI






SOSYAL DURUM
İlçemizin coğrafi yapısının engebeli, yerleşimin dağınık olması nedeniyle sosyolojik açıdan köy-kasaba karışımı bir özellik arzeder.

İlçedeki mahallelerin bir bölümü yerleşim açısından köy özelliliğinde olduğundan, sosyolojik olarak da insanlarımızın yaşamları köylü özelliği göstermektedir. Çünkü çay tarımının yanında az da olsa köylerimizde olduğu gibi ilçe merkezi ve mahallerimizde de hayvancılık yapılmaktadır.

Çay tarımında genellikle kadınlar çalışmakta, erkekler ise daha çok ilçede faaliyet gösteren ve sayıları 15’i bulan çay fabrikalarında mevsimlik veya sürekli işçi olarak çalışmaktadır.


Bunun yanında balıkçılık ve gurbet yaşamı da sosyal yaşam içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.

İYİDERE İLÇE EKONOMİ
EKONOMIK KAYNAKLAR

Çay tarimi gelismeden önce misir, kenevir, narenciye, findik üretimi ve hayvancilik yapilmakta ve halk geçimini bunlarla saglamakta idi. Bu sebepten dolayidir ki, geçmisten günümüze ilçemizde çevre illere ve büyük sehirlere önemli bir göç süreci yasanmistir.


Ilçemizde çay tarimi 1938 yilindan sonra baslamistir. Önceleri çay benimsenmemisse de 1940 yilinda yapilan yasal düzenlemelerle çay üreticilerini bazi ayricalik ve tesvikler seklinde devlet destegi saglanmis, böylece çay ve narenciye üretimi cazip hale gelmistir. 1950 yilindan itibaren gerçek anlamda çay tarimi baslamis ve hizli göç sürecinde de gözle görülür bir yavaslama olmustur.
iyidere
Çay tarimina bagli olarak 3 tanesi Çaykur’a ve 12 tanesi özel sektöre ait olmak üzere degisik kapasitelerde toplam 15 adet çay fabrikasi faaliyet göstermektedir. Dolayisiyla çay sanayii de Ilçemizin ekonomik kalkinmasinda ciddi manada katki saglamaktadir.

Çay tariminin disinda aileler ticari amaçli olmamakla birlikte kendi ihtiyaçlari karsilamak üzere Sigir:1353, Koyun : 635, Keçi : 115, Kanatli hayvan :1305 ve Arili Kovan : 891 adet beslenmektedir.


İYİDERE İLÇE SAĞLIK
Ilçemizde zaglik hizmetleri, Saglik Grup Baskanligimiza bagli Merkez Saglik Ocagi, Çiftlik Saglik Ocagi, Yapraklar Saglik Ocagi, Denizgören Saglik Evi, Yaylacilar Saglik Evi, Büyük çiftlik Saglik Evi ve Hazar Saglik evi olmak üzere toplam 3 saglik ocagi evi ile 112 Acil Trafik istasyonunda görev yapan 6 doktor, 6 saglik memuru, 1 çevre sagligi teknisyeni, 4 hemsire, 8 ebe, 2 memur, 6 soför ve 1 hizmetle tarafindan verilmektedir