ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

İKİZDERE

İkizdere  Osmanlı Zamanında Kuraiseba), Rize iline bağlı bir ilçedir. Çamlık Deresi ile Cimil Deresinin birleştiği yerde kurulan İkizdere, adını bu derelerden almıştır.

İKİZDERE İLÇE TARİH
İkizdere ilçesinin güneybatısında bulunan ve Ballıköy yaylası olarak ta bilinen Anzer yaylasında çok sayıda endemik türde çiçek yetişmektedir. Bu yaylada Anzer balı üretimi yapılmaktadır.
İlçe toprakları dağlıktır. Dağlar dar vadilerle parçalanmış olup yüksek kesimlerinde yaylalar bulunur. Başlıca akarsuyu İkizdere’dir. İkizdere üzerinde elektrik üretmek gayesiyle bir baraj kurulmuştur. Dağlar zengin ormanlarla kaplıdır.

İlçe topraklarını İkizdere sulamaktadır. Rize Dağlarından kaynaklanan Çamlık ve Cimil Dereleri ile Karadere’nin birleşmesinden oluşan İkizdere, kuzeye doğru akar ve ilçe sınırları dışına çıkar. Dağların doruklarında buzyalakları ve buzul gölleri 

vardır. Ünlü pop sanatçısı Tarkan aslen buralıdır.Ayrıca Ankaralı sanatçı Caner Beyazpınar buralıdır.
TARİHİ HAKKINDA
Eski bir yerleşim yeri olan İkizdere uzun yıllar Bizans egemenliği altında kalmış, bu dönemde Rize’ye bağlı bir manastır ile idare edilmiştir. İstanbul’un Latinler tarafından 1204’te işgal edilmesinden sonra, Alexios Komnenos Gürcülerden de yardım alarak Trabzon’da bağımsız bir Trabzon-Rum Devleti kurmuştur (1204-1461). Tarihi belgelerde yörenin, Trabzon Rum İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde olduğu belirtilmektedir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Rize ve çevresi Selçukluların kontrolüne girmişse de daha sonra Trabzon Rum Devleti buraya yeniden hakim olmuştur. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u ele geçirmesi ile birlikte Osmanlı topraklarına katmıştır.
Osmanlı döneminde, 1878’de Rize’nin sancak merkezi olması ile nahiye olmuştur. 

Eski adı Kuray-ı Sab’a olan İkizdere, XIX.yüzyıl sonlarında Trabzon vilayetinin Lazistan Sancağındaki Rize Kazasına bağlı bir nahiye merkezi idi. 15 Şubat 1916 tarihinde Rus işgaline uğrayan yöre, 11 Mart 1918 tarihinde işgalden kurtulmuştur. 1945’te ilçe olan Güneyce’ye bağlı bucak merkezi iken, ilçe merkezi 1952’de İkizdere’ye taşınmıştır.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında;
Merkez Camisi
Şimşirli Köyü Camisi
Güneyce Hacı Şeyh Camisi
Güneyce Köprüsü
Sivil Mimari Örneklerinden ahşap evler bulunmaktadır.
Ayrıca ilçede bulunan yaylalar; Çağrankaya Yaylaları,Ovit Yaylası,Demirkapı Yaylası ile Şimşirli ve Ilıcaköy madensuyu kaynakları doğal güzelliklerinin başında gelmektedir.

EKONOMİSİ HAKKINDA
Tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri çay ve patates olup, ayrıca az miktarda kivi ,mısır, armut ve fındık yetiştirilir. Yaylacılık metoduyla sığır ve koyun beslenir. Arıcılık gelişmiştir. Anzer balı meşhurdur. İlçe merkezi İkizdere kıyısında kurulmuştur. Rize-Erzurum karayolu ilçeden geçer. İl merkezine 56 km mesafededir. Denize kıyısı yoktur. 1954’te ilçe olan İkizdere’nin belediyesi 1952’de kurulmuştur.

Rize-Erzurum karayolu üzerinde dik yamaçlar ve dogal güzellikler arasında yer alır. Köylerinden şehirlere göç vardır. Ünlü Anzer ballarının yapıldığı Anzer Yaylası, Çamlık Mesiresi, Çağrankaya ve Ovit sınırları içinde yer alır. Turizm gelişmektedir.

İKLİMİ HAKKINDA
Tipik Karadeniz İklimi hüküm sürmekte olan il her mevsim yağışlıdır. Bitki örtüsü ormanlarla kaplı olup, yüksek alanlarda iğne yapraklı ağaçlar, kızılağaç, gürgen, meşe, kestane, ladin, köknar ağaçlarından oluşan ormanlar bulunmaktadır.
Yıllık sıcaklık ortalaması : 11.04 Derece.
Yıllık en yüksek ortalama : 17.00 Derece
Yıllık en düşük ortalama : 8.6 Derece
Yıllık ortalama yağış : 1102 mm.
Yıllık ortalama bağılnem : % 74.05

İKİZDERE İLÇE TURİZİM
İkizdere-Anzer (Ballıköy) Yaylası Turizm Merkezi


Ulaşım: Rize'nin İkizdere ilçesinin 39 km. güneyindedir. İkizdere-Dereköy arasını 4 km. asfalt, 25 km. ham toprak yoldur. Yaz aylarında dolmuş bulunabilir.

Özellikler: 3.000 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. PTT, bakkal, kasap, fırın, manav, kır kahvesi ve lokantalar hizmet vermektedir. Çok sayıda hastalığa şifa olan ünlü Anzer Balı bu yaylada bulunmaktadır. Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada çok sayıda pansiyon bulunmaktadır. Her türlü yeme-içme ve ihtiyaçlar yayladan karşılanabilir.

İkizdere-Çağırankaya Yaylası


Ulaşım: Rize'nin İkizdere İlçesinin 25 km. doğusundadır. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilen yaylaya güzel manzaralı toprak yolla ulaşılmaktadır.

Özellikler: 3.200 m. rakımlı Çağırankaya yaylası, adını düz konumdaki yaylanın çevresindeki dik yamaçlı kaya ve uçurumlarla ses yankısı oluşmasından almıştır. Elektrik ve telefon gibi altyapıya sahip olan Çağırankaya yaylasında, bakkal, kasap, kır kahvesi işletilmektedir. Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada konaklama yeri yoktur. Kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan et ve süt mamulleri, ekmek satın alınabilir.

ŞİMŞiRLİ KÖYÜ CAMİİ Derin bir vadiye bakan cami, Karadeniz yöresindeki ahşap camilerin en güzel örneklerinden. 1849’da bütünüyle kestane ağacından inşa edilen yapının iki katlı iç mekanı inanılmaz bir ahşap işçiliğine sahipdir Arazinin eğiminden dolayı yüksek taş duvarlı bir subasman üzerine kurulmuştur. 

Ahmet Usta tarafından yapılmış ahşap camidir. Cami kareye yakın bir dikdörtgen alanı kaplar plan kuzey cephedeki giriş ve harimden meydana gelmektedir. Giriş kısmının üzerinde iç mahfile bağlanan fevkani bir mahfil bulunmaktadır. Kuzeyinde bir medresesi vardır. Bu medrese ile cami arasında 1988 yılında yapılan minare yer almaktadır.

İKİZDER İLÇE NÜFUS VE TEKNİK BİLGİLER


TEKNİK BİLGİLER
Kuruluş Yılı 1955 -
Nüfusu 6.034 -
Yüzölçümü 898 km2 -
Rakmı m
İKİZDERE İLÇE SAĞLIK
İKİZDERE MERKEZ SAĞLIK OCAĞI

Kurum binamız 3 katlı olup; 1.katta poliklinik, aşı odası, röntgen, laboratuar, hasta kayıt ve acil servis bulunmaktadır. 2.katta diş üniti, , diyaliz servisi, eğitim salonu, arşiv, Başhekim, sekreterlik, emzirme odası bulunmaktadır. 3.katta doğumhane, RİA odası, Kadın Müşaade odası, yenidoğan odası ve kurumumuza ait lojman sayısı yetersiz olduğundan Sağlık Müdürlüğünce kalan 3 oda, mutfak, wc ile banyo olarak dizayn edilen diğer bölüm pvc kapı ile yatan hasta bölümünden ayrılarak personelimize lojman olarak hizmet vermektedir.

Binamızda aynı zamanda İkizdere Aile Sağlığı Merkezinde iki aile hekimi de görev yapmaktadır.


Kurumumuza ait 3 katlı, 6 daire ve 4 suit odadan oluşan lojmanlarda Hakkı Ekşi tarafından yaptırılmış olup, personel sayısına göre talebi karşılayamayıp yetersiz kalmaktadır. 2010 yılında SANKO tarafından kurumumuz araçları için yapılan garaj ve üst katındaki 6 adet suit oda şeklindeki lojmanlar ihtiyacı önemli ölçüde karşılamıştır. İki doktor lojmanı eşyalı olup her an oturmaya hazır durumdadır. Büyük Lojmanımızın alt katında Kalorifer dairesi ve Kaloriferci lojmanı bulunmaktadır. Büyük lojmanımız dere yatağında olduğunda önemli ölçüde tahrip olmuş ve büyük bir tadilata ihtiyacı vardır.

Kurumumuz istinat duvarı 2011 yılında dere boyu komple yenilenmiş olup bahçe tüm bahçe dört duvarının üstüne tekrar bir demir parmaklıklı duvar yapılmıştır.
İKİZDERE İLÇE EĞİTİM
EĞİTİM

İMKB Atatürk İlköğretim Okulu


Okulumuz 1951 yılında Atatürk İlkokulu olarak İkizdere Ortaokulu binasında Eğitim Öğretime başlamıştır. Bu Ortaokul binası 1978 yılında İkizdere Lisesi açılınca bu Liseye devredilmiştir. Okulumuz bu binada 1991 yılına kadar yine eğitim öğretime devam etmiştir. 1991 yılında İlkokul binası yapılınca Okulumuz İkizdere Lisesi binasından yeni binasına taşınmıştır. 2006 yılında İMKB’nin yaptırmış olduğu yeni binada Atatürk İlköğretim Okulu olarak eğitim öğretime devam etmektedir.Okulumuzda 246 erkek 198 kız öğrenci olmak üzere toplam 444 öğrenci eğitim görmektedir.






Fazliye Hüseyin TURANLI Lisesi






Okulumuz 1952-1953 öğretim yılında Egitim-öğretime İkizdere Ortaokulu olarak başlamıştır. 1962-1963 öğretim yılından itibaren bünyesine ilkokulunda katarak ilk ve ortaokul olarak Egitim -öğretime devam etmiştir.1978-1979 öğretim yılından itibaren de ilk,orta ve lise olarak yapılanan okulumuz 1992 yılına kadar bu şekilde Egitim öğretime devam etmiştir.1992-1993 öğretim yılında bünyemizden ayrılan ilk ve ortaokul Atatürk İlköğretim Okulu olarak ayrı binada Egitim öğretimini sürdürmektedir.İkizdere Lisesi binasının eski,hantal ve ihtiyaca cevap verecek durumda olmayışı nedeniyle, 2003 yılı yaz mevsiminde yöremizin yetiştirdiği hayırsever iş adamı Emrullah TURANLI Tarafından yapılan 4 katlı 18 derslikli okul binası Milli Egitim Bakanlığına devredilerek 2003-2004 öğretim yılının ikinci kanaat döneminden itibaren hizmet vermeye başlamıştır.Hayırsever iş adamı Emrullah TURANLI’nin anne ve babasının adlarının birlikte zikredildiği şekliyle Fazliye – Hüseyin Turanlı Lisesi olarak adi Rize Valiliği oluru ile değiştirilmiştir.
İKİZDERE İLÇE ULAŞIM VE KONAKLAMA
İKİZDEREYE ULAŞIM




İlçenin çevre il ve ilçelerle baglantısı karayolu ile sağlanmaktadır.İlçenimizin İl Merkezine uzaklığı 55 Km’ mesafededir. İlçe Merkezinden İl Merkezine; Özel Minübüsler ile sabah saat 07.00’den başlayarak aksam saat l8.00’e kadar her yarım saatte, pazar günü saat başı, ulasım sağlanabilmektedir. İlçeden (komsu İlçeler) Kalkandere İlçesine olan uzaklık 40 Km, Deniz sahiline uzaklığı 34 Km. , İyidere İlçesine olan uzaklık 35 Km mesafededir.






KONAKLAMA


ASLAN EKŞİOĞLU VE ALİ EKŞİ ÖĞRETMENEVİ




Hayırsever iş adamlarımız Aslan EKŞİOĞLU ve Ali EKŞİ tarafınca yaptırılan ve 25 Haziran'da 2004'de Başbakanımız tarafından hizmete açılan İkizdere Öğretmen Evi ilçemizin konaklanma ihtiyacını karşılamaya başladı. Dört yıldızlı otel kalitesinde hizmet verecek olan Aslan-Ali Ekşi Öğretmen Evinde dört odası süit olmak üzere 27 oda ve 50 yatak mevcut. Öğretmenlere 25.00 tl kamu çalışanlarına 30.00 tl olan bir gecelik konaklama bedeli sivil vatandaşlara ise sadece 35.00 tl olarak belirlendi.Ayrıca dışarıdan ilçemizi ziyaret etmek isteyen turistlerede kalma imkanı sunmaktadır.


ÖĞRETMENEVİ İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres : Cunhuriyet caddesi / İkizdere / Rize / Türkiye
Tel: 0464 416 12 54


Fax: 0464 416 12 64




RİDOS THERMAL HOTEL & SPA




Ridos Termal Hotel & Spa tesisi 30.000 m2 alan üzerinde kurulmuş olup, İkizdere vadisinde Trabzon havalimanına 95 km,Rize şehir merkezine 60 km ve İkizdere ilçesine 6 km uzaklıkta 800 metre rakımda ılıca köyünde orman içerisindedir.


İkizder vadisinin eşsiz orman manzarası ve Cimil deresi yanında kurulu olan 148 odalı tesiste vadiye
yukarıdan bakan Roof bar,Lobi, Lobi bar, Oyun odası, Dinlenme salonu, İnternet Cafe, Bilardo salonu, Çocuk oyun odası, Kapalı Bayan havuz, Kapalı Bay Havuz, Türk hamamı, Sauna, Fitness center, Vitamin Bar, Çocuk havuzu, Odalarda ücretsiz kablolu internet, Spa merkezi, Yöresel mutfak Restaurantı, Nargile cafe, Yörük çadırında Gözleme Evi, 24 saat oda servisi, Odalarda minibar, Odalarda LCD Tv uydu Yayını, Odalarda
balkon , Jakuzi, Masaj odaları, Helikopter pisti, İki misafir asansörü, doğa ile baş başa Yürüyüş parkurları bulunmaktadır.


Türk hamamı, Kapalı ve Açık havuzlar, Sauna, Fitness center, Odalarda kasa hizmeti , Uydu yayını, Odalarda kablolu internet kullanımı, Oyun salonundaki oyunlardan misafirler ücretsiz olarak yararlanmaktadır.


Misafirler tesiste bulunan, Market, İnternet cafe, Masaj uygulamaları, odalarda minibar, oda servisi hizmetlerinden ücretli yararlanabilmektedirler.


Tesiste 108 standart oda, 8 Modern Suit, 8 Klasik suit, 4 Bağlantılı aile odası,20 Apart oda olmak üzere
Toplam 148 oda 350 yatak kapasitesi bulunmaktadır.


Tüm odalarda LCD televizyon, Minibar, Balkon, Kasa,Saç kurutma makinesi,Telefon, Bornoz, Oturma gurubu, Duaşkabin, Halı kaplı zemin ve yerden ısıtma bulunmaktadır.
RİDOS TERMAL HOTEL İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres : Ilıca köyü / İkizdere / Rize / Türkiye
Tel: 0464 416 21 50 (10 hat)
Faks : 0464 416 21 5